Arkadiusz Kucharski
Gabinet Premium
13 Gru

Świąteczny barszcz

Składniki:

ZAKWAS Z BURAKA
- Buraki 1 kg
- Czosnek 2 ząbki
- Liść laurowy klika sztuk
- Ziele angielski klika sztuk
- Sól do smaku

BARSZCZ
- Buraki kiszone z zakwasem
- Bulion warzywny 1,5 litra
- Czosnek 2 ząbki
- Suszone grzyby klika sztuk
- Pieprz do smaku
- Sól do smaku
- Ziele angielskie do smaku
- Majeranek do smaku

Sposób przygotowania:

ZAKWAS Z BURAKA
Buraki obrać i pokroić. Czosnku obrać. Wsadzić do wyparzonego, dużego słoika i zalać chłodną, przegotowaną wcześniej wodą, tak, by  buraki nie wystawały ponad poziom wody. Dodać soli w proporcji 1 łyżka na 1 litr dodanej wody. Na koniec dodać 2-3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Odstawić na kilka dni przykrywając ściereczką, co kilka dni ściągając czystą łyżką powstałą na wierzchu, białą pianę. Po kilku dniach zakwas jest gotowy.

BARSZCZ
Wywar warzywny podgrzać, dodać buraki wraz z zakwasem i zmniejszyć ogień. Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, pieprz i suszone grzyby. Gotować na bardzo małym ogniu przez około 50 minut, na koniec doprawiając do smaku pieprzem i majerankiem oraz w razie potrzeby solą. Odstawić do wystygnięcia i przecedzić. Podgrzać przed podaniem.

Smacznego!


Poznaj przemianę pana Wojtka! Jego historię poznasz >>TUTAJ<<

Twój komentarz




POKAŻ