Arkadiusz Kucharski
Gabinet Premium
26 Czerw

Ciasto budyniowe z truskawkami

Składniki:

? 700ml mleka 
? 80g (2 opakowania) budyniu waniliowego
? 100g erytrolu
? 40g (2 sztuki) żółtka jaja  
? 12g (1.5 łyżki) żelatyny 
? 300g truskawek
? 80g biszkoptów bez cukru

 

Sposób przygotowania:

Biszkopty rozłożyć w silikonowej tortownicy. W garnku zagrzać 500ml mleka razem z erytrolem, w międzyczasie roztrzepać pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęstnienia masy na wolnym ogniu. Żelatynę rozpuścić w około 50-70 ml ciepłej wody, dodawać po trochu masy budyniowej, mieszając. Następnie masę z żelatyną wlać do masy budyniowej i wymieszać. Przelać masę na biszkopty. Truskawki obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wyłożyć na wierzch ciasta, odczekać, aż masa wystygnie i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. 

Smacznego!

 

 

⬇️⬇️⬇️

Przy okazji zobacz jak zmienili się moi pacjenci ??‍⚕️

Twój komentarz




POKAŻ