Arkadiusz Kucharski
Gabinet Premium
27 Luty

Wiosenne tortille z kurczakiem

Składniki na ciasto - 3 porcje: 

- Mąka pełnoziarnista 130g 1 szklanka
- Woda 100g niecałe pół szklanki
- Sól 2g 1 szczypta

Sposób przygotowania:
Mąkę wysypać na stolnicę i zrobić w niej zagłębienie. Wlać trochę wody i ugniatać, dolewać wodę stopniowo, aby powstało ciasto, które będzie miękkie, ale nie będzie się przyklejało do rąk. Dodać sól. Następnie ciasto podzielić na 3 części, uformować z nich kule i rozwałkować na jak najcieńsze placki. Smażyć na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu, aż placek lekko nabierze kolorów.

 

Składniki na farsz - 3 porcje:

- Oliwa z oliwek 10g 1 łyżka
- Filet z kurczaka 200g porcja
- Szpinak świeży 300g 1 opakowanie
- Pomidor 180g 3 małe sztuki
- Przyprawa do drobiu 3g 1 łyżeczka
- Jogurt naturalny 2% 150g 1 kubek
- Koper 10g 2 łyżeczki
- Czosnek 5g 1 ząbek
- Sól 2g 1 szczypta
- Pieprz kolorowy 2g 1 szczypta

Sposób przygotowania:
Fileta pokroić na małe kawałki. Doprawić przyprawami i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Dodać umyty szpinak i dusić chwilę, aż zmięknie. W między czasie przygotować sos: jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek i połączyć. Doprawić solą i pieprzem kolorowym. Każdy placek posmarować sosem czosnkowym, położyć na niego kurczaka ze szpinakiem i dodać pokrojonego pomidora. Tortillę zawinąć, do środka i na boki.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ