Arkadiusz Kucharski
Gabinet Premium
16 Paź

Dahl z czarną soczewicą i batatem

Składniki:

? 250g batata 
? 2 ząbki czosnku
? 1,5 cm korzenia imbiru 
? 100g soczewicy czarnej lub czerwonej 
? 400g passaty pomidorowej 
? 100g wody 
? 10g oleju rzepakowego 
? 5g łyżeczka erytrolu
? Garam masala, chili, kumin, curry, sól pieprz, świeża kolendra 
? 30g mleka kokosowego


Sposób przygotowania:

Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (w zależności od rodzaju użytej soczewicy 7-25 minut). Na oleju podsmażyć ok. 5 minut przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w małą kostkę bataty oraz starty imbir. Następnie dodać passatę i wodę i dusić około 20 minut aż bataty zmiękną, podlewając wodą w razie potrzeby. Dodać wybrane przyprawy i erytrol. Na koniec dodać soczewicę, całość opcjonalnie zblendować, przełożyć do miseczki, ozdobić świeżą kolendrą i opcjonalnie mlekiem kokosowym. 

Smacznego❗️


Przy okazji zobacz jak zmienili się moi pacjenci ??‍⚕️
⬇️⬇️⬇️

Twój komentarz




POKAŻ