Arkadiusz Kucharski
Gabinet Premium
07 Kwie

Jogurtowy serniczek na otrębowym spodzie

Składniki na spód:
- Otręby owsiane (nie mielone) 60g - 6 łyżek
- Proszek do pieczenia 4g - 1 łyżeczka
- Żółtko jaja 90g - 3 sztuki
- Stewia lub inny słodzik w proszku 10g - 1 łyżka
- Mleko 1,5% tłuszczu 40g - 4 łyżki

Składniki na masę jogurtową:
- Jogurt naturalny 2% 800g - 2 duże kubki
- Białko jaja 120g - 4 sztuki
- Stewia 100g - 1/2 szklanki
- Budyń waniliowy, proszek bez cukru 80g - 2 paczki
- Olejek cytrynowy 1g - kilka kropli

Sposób przygotowania spodu:
Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie
wyłożyć powstałą masę. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni minut przez 10 minut.

Sposób przygotowania masy:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo stewię, aromat i budynie. Wszystko razem
zmiksować, do połączenia składników. Następnie wlać jogurty i miksować przez moment na najniższych obrotach. Masę jogurtową
przelać na podpieczone ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu sernika, zostawić go do
ostygnięcia w piekarniku. Następnie sernik włożyć do lodówki do stężenia na kilka godzin.

Twój komentarz




POKAŻ