Arkadiusz Kucharski
Gabinet Premium
09 Maj

Mielone z kalafiora

Składniki na 8-10 kotletów:

🌶 2,5 szklanki startego kalafiora / 1/2 kalafiora
🌶 1 duża cebula
🌶 1 ząbek czosnku
🌶 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
🌶 1/2 szklanki ziaren słonecznika , podprażonych na suchej patelni i posiekanych
🌶 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 
🌶 1/4 szklanki oleju
🌶 2 łyżki sosu sojowego
🌶 1/2 łyżeczki syropu z agawy
🌶 1 i 1/2 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
🌶 czarny pieprz 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kalafiora wraz z łodyga zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski. 
Do startych warzyw dodać pozostałe składniki  i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwarta masę,  w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku. Dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut.

Porady:
Kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy łatwo wie lepią. 

Smacznego!


Przy okazji zobacz jak zmienili się moi pacjenci 😊
⬇️⬇️⬇️

Twój komentarz




POKAŻ