Arkadiusz Kucharski
Gabinet Premium
23 Luty

Ciasto marchewkowe

Składniki na ciasto:

300g marchewek
220g jaja
150g mąki pszennej
150g mąki żytniej/orkiszowej
100g oleju rzepakowego
200g jogurtu naturalnego
120g ksylitolu/erytrytolu
5g proszku do pieczenia
2g sody oczyszczonej
5g - łyżeczka przyprawy do piernika
2g - 1⁄2 łyżeczki cynamonu

Składniki na krem:

400g serka kremowego naturalnego
40g masła orzechowego
1g - szczypta cynamonu
40g ksylitolu/erytrolu

Składniki na posypkę:

40g nasion słonecznika
25g - łyżka miodu



Sposób przygotowania:

Ciasto:

Blachę 30x20 wyłożyć papierem do pieczenia. W misce dokładnie wymieszać trzepaczką jajka ze słodzikiem. Dodać jogurt i olej, całość wymieszać na gładką masę. Do masy dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i cynamon, wymieszać i dodać dwa rodzaje mąki. Wymieszać całość tak, aby masa nie miała grudek i na koniec dodać startą na tarce marchewkę. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka).

Krem:
Wszystkie składniki na krem zblendować. Krem schłodzić. Gdy ciasto ostygnie posmarować je kremem.

Posypka:
Nasiona podprażyć na suchej patelni, dodać miód i mieszać aż się rozpuści i obklei nasiona. Gotowy słonecznik w miodzie wyłożyć od razu na krem.


Przy okazji zobacz jak zmienili się moi pacjenci 😊
⬇️⬇️⬇️

Twój komentarz




POKAŻ