Arkadiusz Kucharski
Gabinet Premium
10 Lip

Brzoskwiniowy sernik na zimno na spodzie brownie

Składniki:

Spód:

🍑 2 jajka
🍑 50g mąki np. orkiszowej
🍑 1/2 łyżeczki proszku do pieczeni
🍑  50g erytrolu
🍑 50g masła
🍑 50g gorzkiej czekolady

Masa serowa
🍑 
2 opakowania (2 x 200g) serków Kvarg o smaku brzoskwiniowym
🍑 1 opakowanie (150g) jourtu Skyr naturalnego
🍑 2 opakowania (2 x 70g) galaretki brzoskwiniowej
🍑 4 brzoskwinie/nektarynki 


Sposób przygotowania:
 

Wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej, by nabrały temp. pokojowej. Masło zmiksować z erytrolem. Czekoladę rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać do masy maślanej i zmiksować na pulchny krem. Miksując dodawać żółtka. Następnie połączyć szpatułką z przesianą przez sitko mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać ubite na sztywno białka i wymieszać. Piec około 13-14 minut w temp. 180 stopni.

Owoce obrać ze skórek i pozbawić pestek. Zblendować na mus. Podgrzać mus w garnuszku do zagotowania, zdjąć z ognia i wymieszać w nim 2 galaretki aż do rozpuszczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia pilnując, by masa nie stężała. Ostudzony mus wymieszać z serkami i jogurtem dodając stopniowo, po 1 łyżce sera i jogurtu do musu. Wymieszać, najlepiej trzepaczką na gładką masę. Przelać na wystudzony spód i odstawić do lodówki do stężenia na około 4-5h. Opcjonalnie udekorować wierzch kawałkami owoców.

Smacznego!


Przy okazji zobacz jak zmienili się moi pacjenci 
⬇️⬇️⬇️

Twój komentarz




POKAŻ