Arkadiusz Kucharski
Gabinet Premium
21 Luty

Pizza z szynką i warzywami na patelni

Składniki:

- Czosnek 1 ząbek (4 g) 
- Drożdże 0.20 g 
- Mąka żytnia 6 łyżek (72 g)
- Olej rzepakowy 1 łyżka (10 g) 
- Oliwki w puszce lub w słoiku 5 sztuk (15 g) 
- Przecier pomidorowy 3 łyżeczki (21 g) 
- Przyprawa bazylia 1 g (1 g) 
- Przyprawa kurkuma 1 g (1 g) 
- Rukola 1 garść (20 g) 
- Ser mozzarella półtłusty 20 g (20 g) 
- Sól 1 szczypta (0,25 g) 
- Szynka z indyka 2 plastry (20 g) 
- Woda pół szklanki (110 g) 

 

Sposób przygotowania:

Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą.

Smacznego!

 

Przy okazji zobacz jak zmnienili się moi pacjenci:

Twój komentarz




POKAŻ