Arkadiusz Kucharski
Gabinet Premium
30 Wrze

Zupa z dyni i ziemniaków

Składniki:
- 0,5 kg dyni, najlepiej Hokkaido
- 250 g ziemniaków
- 20 g masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- 50 gram mleka kokosowego z puszki

Sposób przygotowania:
Usunąć nasiona z dyni, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut. Następnie dodać pomidory z puszki. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.
Można posypać uprażpnymi pestkami dyni i papryczką chili.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ