Arkadiusz Kucharski
Gabinet Premium
31 Maj

Batoniki orzechowe

Składniki:

- płatki owsiane 100g
- masło orzechowe- najlepiej płynne 60g
- miód płynny 30g
- orzeszki ziemne 30g
- nasiona chia/ nasiona lnu 20g
- gorzka czekolada- 4 kostki (20g)
- mleko, kilka łyżek

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz czekolady i mleka łączymy, tak, aby stanowiły jednolitą masę. Można wyrobić ręką lub w malakserze na najmniejszych obrotach. Jeżeli masa będzie bardzo sypka można dodać 2-3 łyżki wody. Na podłużną foremkę (keksówkę) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę i dokładnie ugniatamy. Pieczemy 15 min w 170 stopniach. Po przestygnięciu kroimy na porcje- mi wyszło 8 szt i dekorujemy czekoladą roztopioną w łaźni wodnej z odrobiną mleka. Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ