Arkadiusz Kucharski
Gabinet Premium
14 Maj

Fit Brownie z bananami

Składniki:

- 120 g gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao
- 3 łyżki masła Ghee (klarowanego)
- 2 dojrzałe banany
- duży jogurt naturalny (koniecznie gęsty) lub grecki (300 g)
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 łyżeczki sody
- 50 g czekolady gorzkiej (do polewy)
- 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
- orzechy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekoladę kruszymy, rozpuszczamy w małym rondelku wraz z masłem klarowanym, mieszamy, (nie zagotowujemy!),odstawiamy do przestygnięcia.

W misce mieszamy ze sobą (łyżką, nie ma konieczności używania miksera): jogurt, mąkę, sodę, przestygniętą czekoladę. Na końcu dodajemy lekko rozgniecione widelcem banany, całość mieszamy za pomocą łyżki. Przelewamy masę do foremki (u mnie mała bo o rozmiarze 22 x 14 cm, możecie użyć keksówki), wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut w temp. 180 stopni.

Gdy ciasto się upiecze, przygotowujemy polewę: czekoladę (50 g) rozpuszczamy wraz z łyżką masła, mieszamy, polewamy nią upieczone brownie. Dekorujemy posiekanymi orzechami.
Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ