Arkadiusz Kucharski
Gabinet Premium
08 Kwie

Żurek w wersji light

Składniki:
- Jajo gotowane 200g - 4 sztuki
- Bulion warzywny 2000g - 2 litry
- Kiełbasa z fileta z kurczaka 210g - 3 sztuki
- Przyprawa majeranek 10g - 2 łyżeczki
- Chrzan 3g - 1 łyżeczka
- Czosnek 5g - 1 ząbek

Domowy zakwas na żurek
Składniki:
- Mąka razowa, typ 2000 100g - 1/2 szklanki
- Czosnek 5g - 1 ząbek
- Ziele angielskie 1g - 2 ziarenka
- Przyprawa pieprz czarny 1g - 2 ziarenka
- Liść laurowy 1g - 2 listki

Sposób przygotowania zakwasu:
Do słoika włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wsypać mąkę i zalać pół litra ciepłej przegotowanej wody.
Słoik przykryć gazą. Zakwas należy codziennie zamieszać o tej samej porze. Domowy zakwas jest gotowy po 4 dniach.

Sposób przygotowania żurku:
Do bulionu warzywnego, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek, gotować około 30 minut i odcedzić. Następnie
stopniowo wlewać zakwas, najpierw szklankę, a potem dolewać sprawdzając, czy nie jest za kwaśny. Doprawić majerankiem,
chrzanem i pieprzem. Podawać z ugotowanym jajkiem.

Twój komentarz




POKAŻ