Arkadiusz Kucharski
Gabinet Premium
07 Kwie

Mazurek

Składniki:
- Płatki owsiane 250g - 1/2 paczki
- Cukier brzozowy 50g - 5 łyżek
- Jajo 200g - 4 sztuki
- Mąka pełnoziarnista typ 2000 50g - 5 łyżeczek
- Proszek do pieczenia 3g - 1 płaska łyżeczka
- Mleko 1,5% tłuszczu 50g - 5 łyżek
- Słonecznik, nasiona 30g - 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zarumienić na suchej patelni, dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. W misce połączyć mąkę z proszkiem do
pieczenia, dodać płatki owsiane i słonecznik. Następnie wymieszać. W wysokim naczyniu roztrzepać jajka z mlekiem i wlać do
miski z płatkami, dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przelać
masę owsianą, wyrównać powierzchnie i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 40 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu dobrze wystudź. Udekorować w dowolny sposób.

Twój komentarz




POKAŻ