Arkadiusz Kucharski
Gabinet Premium
25 List

Udka z kurczaka pieczone z kiszoną kapustą i pomarańczami

Składniki:
- Kapusta kiszona 1 talerz (150 g)
- Kurczak - udo bez skóry 2 sztuki (170 g)
- Miód 1 łyżeczka (5 g)
- Olej rzepakowy 1 łyżka (10 g)
- Oregano pół łyżeczki (1,5 g)
- Pomarańcza 1 sztuka (200 g)
- Ziemniaki 2 średnie sztuki (200 g)

Sposób przygotowania:
Udko włożyć do miski, wlać sok z połówki pomarańczy i wymieszać. Odstawić do zamarynowania (min. 1 godzina, max. 1 dzień). W międzyczasie przemieszać 1-2 razy w razie potrzeby. Kiszoną kapustę opłukać, odcisnąć (według uznania), wymieszać z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz miodem. Włożyć do większego naczynia żaroodpornego. Dodać cząstki z drugiej połówki pomarańczy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Udko wyjąć z soku pomarańczowego, doprawić solą, pieprzem, a następnie mieszanką przypraw i dodać do naczynia z kapustą. Całość polać łyżką oleju. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 60 minut.
Ziemniaki ugotować w lekko osolonym wrzątku.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ