Arkadiusz Kucharski
Gabinet Premium
03 Paź

Dyniowa sałatka z serem pleśniowym

Składniki:
- 1 dynia hokkaido (około 2kg)
- 1łyżeczka suszonego tymianku
- 100g orzechów włoskich
- 125g niebieskiego sera pleśniowego
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Dynię dokładnie myjemy, przecinamy na pół i łyżką wyciągamy ze środka pestki. Następnie dynię kroimy w kostkę, nie musi być drobna, ani równa, ważne żeby wygodnie się jadło :) Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy tymiankiem. Wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut, miękkość możemy sprawdzać widelcem. Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika i wkładamy do miski. Posypujemy całość orzechami włoskimi i pokruszonym serem. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ