Arkadiusz Kucharski
Gabinet Premium
26 Sty

Frytki z batatów z krewetkami i dipem czosnkowym

Frytki z batatów:
 - batat 220g
- oliwa z oliwek 5g (1 łyżeczka)
- przyprawa tymianek

Przepis:
Bataty dokładnie umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić na kawałki przypominające kształtem frytki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przesypać na nią bataty. Polać je oliwą, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut, następnie włączyć funkcję grilla i podpiekać jeszcze przez 5 minut.
 

Dip czosnkowy:
Składniki:
- czosnek 4g (1 ząbek)
- jogurt grecki 50g (2 łyżki)
- rukola 20g (garść)

Przepis:
Do małej miseczki przełożyć jogurt, posiekana rukolę i wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krewetki:
Składniki:
- czosnek 4g (1 ząbek)
- krewetki 120g
- masło 5g (1 łyżka)
- przyprawa chili 3g (1 łyżeczka)
- rukola 20g (1 garść)
- ser parmezan 1 plaster (15g)

Przepis:
Krewetki rozmrozić w letniej wodzie, w razie potrzeby obrać z pancerzy, oderwać głowy i oczyścić z jelit. Opłukać i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony w plasterki czosnek, papryczkę chili i podsmażać razem około 1 minuty. Dodać krewetki i smażyć je po jednej minucie z każdej strony. Odstawić z ognia, posypać parmezanem. Krewetki podawać na wcześniej położonej na talerzu rukoli. 
 

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ