Dip czosnkowy:
Składniki:
- czosnek 4g (1 ząbek)
- jogurt grecki 50g (2 łyżki)
- rukola 20g (garść)
Przepis:
Do małej miseczki przełożyć jogurt, posiekana rukolę i wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krewetki:
Składniki:
- czosnek 4g (1 ząbek)
- krewetki 120g
- masło 5g (1 łyżka)
- przyprawa chili 3g (1 łyżeczka)
- rukola 20g (1 garść)
- ser parmezan 1 plaster (15g)
Przepis:
Krewetki rozmrozić w letniej wodzie, w razie potrzeby obrać z pancerzy, oderwać głowy i oczyścić z jelit. Opłukać i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony w plasterki czosnek, papryczkę chili i podsmażać razem około 1 minuty. Dodać krewetki i smażyć je po jednej minucie z każdej strony. Odstawić z ognia, posypać parmezanem. Krewetki podawać na wcześniej położonej na talerzu rukoli.
Smacznego!
Twój komentarz