Arkadiusz Kucharski
Gabinet Premium
28 Luty

Faworki w wersji FIT

Składniki:

- 200 g mąki owsianej

- 2 żółtka

- 100 g jogurtu naturalnego

- ziarenka z 1/3 laski wanilii

- szczypta soli

- 20 g ksylitolu (w wersji pudru - można zmielić zwykły ksylitol).

Sposób przygotowania:

Żółtka, jogurt, ziarenka wanilii, sól i łyżkę ksylitolu zmiksować. Dodać mąkę i wyrabiać ciasto, aż nie będzie się kleiło. Ciasto odłożyć pod przykryciem na 10 minut. Rozwałkować ciasto na grubość 2 mm i pokroić radełkiem na paski o długości 10 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przewlec jeden koniec paska przez otwór. 

Faworki piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.

Upieczone faworki posypać pozostałym cukrem pudrem z ksylitolu.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ