Arkadiusz Kucharski
Gabinet Premium

Cudowne fakty o awokado

Awokado zawiera 18 kluczowych aminokwasów niezbędnych dla organizmu. W przeciwieństwie do produktów mięsnych, białka zawarte w awokado są dużo bardziej lekkostrawne, głównie za sprawą równie wysokiej zawartości błonnika.

Cudowne fakty o awokado

Awokado zawiera dużo cholesterolu! Chodzi na szczęście o tzw. dobry cholesterol, czyli HDL (w przeciwieństwie do złego LDL). Dobry cholesterol chroni m.in. przed spustoszeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Awokado zalecane jest m.in. osobom cierpiącym na miażdżycę czy nadciśnienie.

Awokado zawiera karotenoidy - wśród nich popularne i medialne beta-karoten, alfa-karoten oraz luteinę. Dostarczają one naszemu organizmowi m.in. witaminę A, która odpowiada m.in. za zdrowie naszego wzroku.

Nie tylko oczy, ale również i nasze serce będzie nam wdzięczne za dostarczenie nienasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 12% zawartości).

Unikalna kombinacja witamin C oraz E, karotenoidów, selenu, cynku i kwasów omega-3 pomaga zapobiegać i łagodzić stany zapalne. Stąd awokado poleca się m.in. przy osteoporozie czy stanach reumatycznych.

Najbogatszą i najpełniejszą wiązankę korzystnych substancji otrzymamy z owoców, które nie są zbyt dojrzałe (zwykle można to wyczuć ręką, gdyż owoc taki jest bardzo miękki).

autor: dobrydietetyk

źródło: Centrum Żywienia i Promocji Zdrowia

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Ćwiczyć by schudnąć

Czerw 25, 2014 Ciekawostki

Jednym z najistotniejszych elementów skutecznej terapii odchudzającej jest regularny wysiłek fizyczny. Uprawianie ćwiczeń w znaczący sposób zwiększa zużycie kalorii , poprawia przemianę materii oraz usprawnia ...

czytaj więcej

Gdy chudną włosy

Czerw 25, 2014 Ciekawostki

Stres, zła dieta, dym papierosowy i promienie ultrafioletowe szkodzą włosom, dlatego nie lubią one lata. Pod wpływem żaru oraz słonej wody morskiej tracą kolor, są ...

czytaj więcej
POKAŻ